Lidhja midis hiperglicemisë dhe diabetit

Lidhja midis hiperglicemisë dhe diabetit

hiperglicemia, ose glukoza e lartë në gjak, është një simptomë që karakterizon diabetin. Prodhimi i pamjaftueshëm i insulinës, rezistenca ndaj veprimeve të insulinës, ose të dy mund të shkaktojnë zhvillimin e diabetit.

Kur një person ha karbohidrate, trupi i copëton ato në sheqerna të thjeshtë që hyjnë në rrjedhën e gjakut. Pasi të ndodhë kjo, pankreasi lëshon insulinë.

Insulina është një hormon që lejon qelizat e trupit të thithin dhe përdorin sheqerna nga gjaku për prodhimin e energjisë.

Kur trupi nuk bën ndonjë ose mjaft insulinë, ose kur qelizat nuk janë në gjendje të përdorin insulinën në mënyrë korrekte, nivelet e sheqerit në gjak rriten.

Në këtë artikull, ne shikojmë marrëdhëniet midis hiperglicemisë dhe diabetit.

hiperglicemia dhe diabeti

Njerëzit me prediabet, në të cilat nivelet e sheqerit në gjak janë më të larta se normale, por jo aq të larta sa do të ishin në diabet, rrezikojnë të zhvillojnë diabet.

Mjekët kanë tendencë të diagnostikojnë prediabetin në një nivel të glukozës së agjërimit prej 100 miligramë për deciliter (mg/dL) dhe diabetin në 126 mg/dl.

Njerëzit me prediabet do të shënonin 140–200 në një test të tolerancës së glukozës orale. Ata me diabet do të shënonin 200 dhe më të larta.

Diabeti shkakton nivele të larta të sheqerit në gjak përmes dy mekanizmave të mundshëm: prodhimi i pamjaftueshëm i insulinës në pankreas, ose rezistenca ndaj veprimit të insulinës diku tjetër në trup.

Në diabetin e tipit 1, sistemi imunitar shkatërron qelizat që prodhojnë insulinë të pankreasit. Në diabetin e tipit 2, qelizat e trupit i rezistojnë veprimit të insulinës, dhe pankreasi nuk përgjigjet në mënyrë të duhur. Nuk nxjerr insulinë të mjaftueshme.

Njerëzit me diabet tip 1 duhet të marrin insulinë plotësuese për të mbajtur nën kontroll sheqernat e tyre në gjak. Disa njerëz me diabet tip 2 mund të kenë nevojë për insulinë, megjithëse mund të marrin edhe ilaçe orale joinsulin.

Të gjithë njerëzit me diabet, pavarësisht nga lloji, duhet të monitorojnë nivelin e tyre të sheqerit në gjak për t’u siguruar që ata të qëndrojnë brenda një game të sigurt.

shkakton

Disa sjellje mund të përkeqësojnë hipergliceminë te njerëzit me diabet, siç janë:

 • Ushqimi i shumë karbohidrateve
 • Ushtrimi Më pak se zakonisht
 • Marrja e një sasie të pamjaftueshme të insulinës ose ilaçeve të tjera të diabetit
 • Përjetimi i stresit nga sëmundjet e tjera ose nga ngjarjet e jetës
 • që i nënshtrohen trajtimit me ilaçe të tjera, të tilla Si steroid

Njerëzit me diabet mund të kenë nevojë të marrin ilaçe shtesë për të mbajtur nivelin e sheqerit në gjak të qëndrueshëm gjatë kohës së sëmundjes ose stresit.

fenomeni i agimit, ose një rritje e hormoneve që ndodhin afërsisht midis 4 dhe 5 të mëngjesit, gjithashtu mund të shtyjnë sheqerin në gjak lart. Kjo është një shkak i sheqernave të larta në gjak në mëngjes.

Hiperglicemia mund të jetë e rrezikshme, pasi shpesh nuk shkakton simptoma derisa nivelet e glukozës të jenë shumë të larta.

Njerëzit që kanë pasur diabet tip 2 për disa vjet mund të mos kenë ndonjë simptomë pavarësisht se kanë sheqer të lartë në gjak. Shumë njerëz kanë diabet të diagnostikuar të tipit 2.

Hiperglicemia e zgjatur rrit rrezikun e komplikimeve të lidhura me diabetin, siç janë sëmundja e veshkave, sëmundja e syve dhe neuropatia.

Shenjat tipike dhe simptomat e hiperglicemisë përfshijnë:

 • Urinim të shpeshtë
 • Etja e rritur
 • Rritja e urisë
 • < Li> Vizioni i paqartë

 • Humbja e peshës
 • Shkurtimet ose plagët që nuk shërojnë
 • Nivelet e larta të sheqerit në urinë
 • Humbja e peshës

Komplikimet

Një ndërlikim i diabetit të pakontrolluar është ketoacidoza diabetike (DKA). Në DKA, ketonet, të cilat janë produkte të mbeturinave të prishjes së yndyrave të trupit, ndërtohen në gjak.

Ketoacidosis zhvillohet në përgjigje të një paaftësie për të përdorur glukozën ekzistuese në rrjedhën e gjakut. Pa insulinë, ose nëse trupi është shumë rezistent ndaj insulinës, trupi nuk është në gjendje të përdorë sheqerin si energji.

Kjo shkakton prishjen e yndyrave për energji, duke krijuar ketone si një produkt të mbeturinave. Të dy rezistenca ndaj insulinës dhe mungesa e insulinës në trup mund të shkaktojnë DKA.

Sidoqoftë, njerëzit më të rrezikuar janë ata me diabet tip 1. Ketoacidoza është e rrallë për njerëzit me diabet tip 2, por mund të ndodhë.

dka është një gjendje kërcënuese për jetën dhe kërkon trajtim të menjëhershëm. Simptomat përfshijnë:

 • Frymë me erë frutash
 • nauze dhe të vjella
 • gulçim
 • Gojë e thatë
 • Dobësia
 • Konfuzion
 • Dhimbje në stomak

Kjo ndodh kur nivelet e sheqerit në gjak bëhen shumë të larta.

Pa trajtim, sindroma hiperosmolare hiperglicemike diabetike mund të jetë kërcënuese për jetën dhe të çojë në dehidrim të rëndë dhe ndoshta gjendje kome.

Kjo sindromë është mjaft e rrallë dhe zakonisht ndodh tek të rriturit e moshuar me diabet tip 2. Ka shumë të ngjarë të ndodhë kur njerëzit janë të sëmurë dhe kanë vështirësi të hidratojnë veten rregullisht.

Në mënyrë tipike, një sëmundje bashkë-ndodhi siç është infeksioni ose goditja shkakton sindromën hiperosmolare hiperglicemike në diabet.

Komplikimet afatgjata

Zhvillimi i hiperglicemisë si rezultat i diabetit të pakontrolluar mund të shkaktojë komplikime serioze afatgjata. Ato mund të përfshijnë:

 • Dëmtimi i enëve të gjakut që rrit rrezikun e sëmundjes së zemrës dhe goditjes
 • Dëmtimi nervor
 • Dëmtimi ose dështimi i veshkave
 • Dëmtimi i enëve të gjakut të retinës, potencialisht duke çuar në humbje të shikimit ose verbëri
 • kataraktin, ose clouding të lenteve në sy
 • Problemet e këmbës që mund të çojnë në serioze Infeksionet
 • Problemet e kockave dhe të përbashkëta
 • Problemet e lëkurës, përfshirë infeksionet dhe plagët jo -shëruese
 • Infeksionet e dhëmbëve dhe çamçakëzit

a a Personi mund të monitorojë sheqerin e tyre në gjak në shtëpi me ndihmën e një gishti të gishtërinjve ose një sistemi të vazhdueshëm të monitorimit të glukozës.

Gjatë vizitës së një mjeku, ata mund të tërheqin gjak për një përcaktim të saktë të një sheqeri në gjak. Një test A1C është një test gjaku që tregon kontrollin mesatar të sheqerit në gjak gjatë 3 muajve të mëparshëm.

Testi A1C funksionon duke matur përqindjen e glukozës në rrjedhën e gjakut që ka lidhur me hemoglobinë, e cila është proteina që mbart oksigjenin në qelizat e kuqe të gjakut. Një rezultat më i lartë se 6.5 në këtë provë sugjeron praninë e diabetit.

Shoqata Amerikane e Diabeteve sugjeron objektivat e mëposhtëm të sheqerit në gjak për shumicën e të rriturve me diabet që nuk janë shtatzënë:

 • Para një vakt: Sheqeri në gjak duhet të jetë 80-130 mg/ DL.
 • Rreth 1-2 orë pas fillimit të vaktit: Sheqeri në gjak duhet të jetë nën 160–180 mg/dL.

Varg gjithashtu ndryshojnë për njerëzit që janë shtatzënë ose po përjetojnë komplikime nga diabeti.

Të gjithë njerëzit me diabet duhet të përdorin një njehsor të glukozës për të monitoruar sheqerin në gjak në shtëpi dhe të sigurohen që ata të qëndrojnë brenda intervalit të qëllimeve të tyre. Monitorimi i shtëpisë lejon njerëzit të vërejnë shpejt çdo ndryshim potencialisht të dëmshëm dhe menjëherë të raportojnë probleme te një mjek.

Komplet e testit të nivelit të ketonit urinar mbi-counter janë gjithashtu në dispozicion për të përcaktuar praninë e DKA.

Nëse një person po përjeton ndonjë nga simptomat e mësipërme, marrja e një testi pozitiv do të thotë që trupi i tyre mund të jetë në fazat e hershme të DKA, dhe ata duhet të konsiderojnë kërkimin e trajtimit menjëherë.

Trajtimet

Një mjek mund të rregullojë regjimin e drogës në përputhje me rrethanat për një person me diabet i cili po përjeton edhe simptoma të hiperglicemisë. Bërja e kësaj mund ta kthejë sheqerin në gjak të personit në një nivel të sigurt.

Vizitimi i dhomës së urgjencës mund të jetë e nevojshme nëse disa simptoma ndodhin ose nuk zgjidhen, duke përfshirë:

 • Simptomat që sugjerojnë dka
 • Nivelet e sheqerit në gjak jo Duke iu përgjigjur menaxhimit të shtëpisë
 • Një sëmundje bashkë-ndodhi, siç është goditja

Parandalimi Nivelet e sheqerit, njerëzit mund të ndërmarrin hapat e mëposhtëm për të ndihmuar në shmangien e hiperglicemisë:

 • Qëndroni aktiv: Ushtrimi i rregullt është një mënyrë efektive për të kontrolluar sheqerin në gjak. Ushtrimet e tipit kardio të gjendjes së qëndrueshme kanë tendencë të ulin nivelet e përgjithshme të glukozës më mirë sesa trajnimi me interval me intensitet të lartë. Bëni një shëtitje të gjatë ose udhëtim me biçikletë për të ndihmuar trupin të përdorë glukozën ekzistuese.
 • Ilaçet: Njerëzit me diabet duhet të marrin gjithmonë ilaçe dhe të ndjekin udhëzimet e mjekut nga afër. Ata mund të rregullojnë një recetë që i përshtatet nevojave të vazhdueshme të personit me diabet.
 • Ushqimi: Mjekët ose dietologët mund të ndihmojnë një person me diabet të zhvillojë një plan të shëndetshëm të ngrënies.
 • Menaxhimi i stresit: Marrja e hapave për të menaxhuar stresin dhe sëmundjen mund të jetë një mënyrë efektive për të zvogëluar pikat e sheqerit në gjak të lidhura me stresin.
 • Njerëzit me diabet duhet të mbajnë gjurmët e sheqerit të tyre në gjak, të qëndrojnë brenda niveleve të tyre të synuar, të ndjekin një plan të dedikuar për të ngrënë, stërvitje dhe gjithmonë të marrin ilaçin e tyre.

  Ata duhet të raportojnë çdo simptomë jonormale te mjeku i tyre. Kjo mund të ndihmojë njerëzit me diabet të parandalojnë hipergliceminë dhe të marrin trajtim të hershëm me qëllim parandalimin e komplikimeve afatgjata.

  Q:

  Cila është dieta më e mirë për mbajtjen e sheqerit në gjak brenda një intervali normal?

  A:

  Shumë lloje diete mund të përfitojnë nga njerëzit me diabet. Ushqimi i karbohidrateve, për shembull, ndikon drejtpërdrejt në sheqernat në gjak, kështu që mjekët rekomandojnë një dietë të kontrolluar nga karboni.

  Dietat ketogjene janë bërë të njohura, pasi ato çojnë në humbje të shpejtë të peshës. Sidoqoftë, ata mund të kenë disa efekte shëndetësore negative, kështu që individët duhet të flasin me mjekun e tyre përpara se të fillojnë ndonjë dietë ekstreme. Moderimi

  është këshilla më e mirë, me goslim komente rreth 45 përqind të kalorive të një personi që vijnë nga carbs me gliceminë të ulët si bishtajoret, kokrra të plota si guri-tokë, bukë me grurë të tërë, bollgur ose elb, dhe jo -Tëzat e perimeve dhe frutave. Përgjigjet

  paraqesin mendimet e ekspertëve tanë mjekësorë. E gjithë përmbajtja është rreptësisht informuese dhe nuk duhet të konsiderohet këshilla mjekësore.

 • Gjaku/hematologjia

Lajmet mjekësore sot kanë udhëzime të rrepta ndihmuese dhe tërheq vetëm nga studimet e rishikuara nga bashkëmoshatarët, institucionet kërkimore akademike dhe revistat dhe shoqatat mjekësore. Ne shmangim përdorimin e referencave terciare. Ne i lidhim burimet parësore – përfshirë studimet, referencat shkencore dhe statistikat – brenda secilit artikull dhe gjithashtu i rendisim ato në seksionin e burimeve në fund të artikujve tanë. Ju mund të mësoni më shumë rreth asaj se si ne sigurojmë që përmbajtja jonë është e saktë dhe aktuale duke lexuar politikën tonë editoriale