Програмата Beathmobile от Лос Анджелис, Скот Л и др

Програмата Beathmobile от Лос Анджелис, Скот Л и др

Според доклада на AAFA, петролът, газът и замърсяването на въздуха са виновни за приблизително 153 000 астматични пристъпа и 112 000 загубени учебни дни годишно за латиноамерикански деца. Латиноамериканците са с 51 процента по-склонни от белите хора да живеят в райони на Съединените щати с високи нива на озон-дразнеща дробовете форма на кислород, причинена от замърсители на въздуха, наречени летливи органични съединения (ЛОС) и азотни оксиди (NOx), според доклад за 2017 г. от Специалната група за чист въздух (организация с нестопанска цел за околната среда), Лигата на обединените латиноамерикански граждани и Националната испано -медицинска асоциация. В Пуерто Рико, където процентът на астма е изключително висок, изследователите са открили изненадващ и уникален рисков фактор: високи нива на респираторни инфекции в ранна възраст, които могат да доведат до астма. Според проучване, публикувано през май в списание PLoS One, децата в Пуерто Рико са били четири до девет пъти по -склонни да страдат от бронхиолит или респираторен синцитиален вирус (RSV), за които е известно, че повишават риска от астма, до 2 -годишна възраст в сравнение с мексикански американци или Афро -американски деца. Докато RSV е сезонен в Съединените щати, това е целогодишна заплаха за здравето в Пуерто Рико, според проучването.

Неравен достъп до здравеопазване

Достъпът до медицинска помощ (или липсата на такава) е основен фактор зад посещенията в спешното отделение за чернокожи деца и възрастни с астма, според проучване, публикувано в Journal of Allergy and Clinical Immunology през 2019 г. Изследователите проследяват 579 души с тежка астма за година; Черните участници имаха 43 % по -малка вероятност да посетят лекар извън отделението за спешна помощ (като лекар за първична медицинска помощ или алерголог) за лечение на астма в сравнение с белите участници.

Тъй като добрите грижи за астма включват разработване на план с лекар за използване на контролер и лекарства за спешна помощ, намаляване на експозицията на задействащи астма и да сте наясно колко добре функционират белите дробове, липсата на лекар е огромен проблем, който вероятно ще засегне хората с това състояние по отрицателен начин, казва Гупта.

Доклад от 2013 г. на Министерството на здравеопазването на щата Вашингтон установи, че 29 % от коренните американци и местните жители на Аляска с астма в щата не могат да получат медицинска помощ поради цената.

Биологични фактори

Има някои доказателства, че биологичните фактори, които се различават между расовите и етническите групи, също могат да играят роля при астматичните различия. Изследване, публикувано през 2018 г. в American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, предполага например, че широко използваното „спасително“ zenidol цена лекарство албутерол – инхалаторно лекарство, използвано за отваряне на дихателните пътища по време на астматичен пристъп – е по -малко ефективно при хора от африкански произход, тъй като на генетични различия.

СВЪРЗАНИ: Проучването разкрива неочаквани констатации за това коя „стъпка нагоре“ лечение на астма афроамериканските деца се справят най-добре

Докато генетичните различия между расовите и етническите малцинства със сигурност не са единственият фактор, провокиращ различията при астмата, липсата на участници в BIPOC в проучвания на лекарства за астма и на астматична патология в миналото е била проблематична и трябва да бъде отстранена, казва Саназ Ефтекари, Заместник-председателят на AAFA по изследванията и съосновател на доклада на AAFA. “Ние не само обобщаваме данни от предимно бели популации, когато става въпрос за идентифициране на гени, замесени в астмата, но също така обобщаваме отзивчивостта към лечението”, казва Ефтехари.

Решенията за лечение, основани на изследвания, които включват твърде малко участници от общностите на BIPOC, могат да доведат до неефективни грижи за най -уязвимите хора с астма, отбелязва тя.

Решения, сега и в бъдеще

Програмите за популяризиране в Съединените щати от години се стремят да преодолеят расовите различия в астмата чрез правителствени политики, програми за медицинска намеса и изследвания. Но според доклада на AAFA и изследователите, които са работили по него, е необходима още работа.

„През последните 15 години видяхме подобрения в достъпа до медицинска помощ, включително създаването на Закона за достъпни грижи и разширяването на Medicaid и Програмата за детско здравно осигуряване (CHIP)“, казва Мелани Карвър, главен мисионер на AAFA и главен изследовател за новия доклад за различията. Тези промени в политиката помогнаха за разширяване на достъпа до здравеопазване за някои, но само тези стъпки няма да поправят различията.

Необходими са допълнителни усилия за справяне с неравномерното излагане на околната среда, което допринася за астматичните различия и липсата на специализирана грижа за малцинственото население, казва тя.

Докладът на AAFA препоръчва 69 различни стратегии за преодоляване на различията: подобрения в жилищата за справяне с експозицията на замърсяване, повишена минимална работна заплата, допълнително обучение за здравните работници по социалните детерминанти на здравето, повече училищни и домашни програми за астма и други мерки. Препоръките изискват усилия от заинтересованите страни на всички нива, включително местни и национални политици, болници, здравни работници, организации с нестопанска цел, училища и други.

Някои от държавните, местните и общностните програми в Съединените щати, които понастоящем работят за преодоляване на различията в здравето на астмата, включват:

Болничните програми, като например инициативата на Общността за детска астма в Бостън, изпращат лекари в домовете на деца с астма, за да предоставят образование за грижите за астмата и да помогнат за идентифициране на начини за намаляване на причинителите на астма като прах и мухъл за деца и тийнейджъри с лошо контролирана астма. Програмата е разработена за справяне с различията в астмата за расови и етнически малцинства, според нейния уебсайт; децата, които се наблюдават в отделението за спешна помощ за астма, се насочват към програмата. Мобилни клиники за астма Дихателните микробуси, които се движат по улиците на Лос Анджелис, носят специални грижи за астма за децата в града без разходи за техните семейства. Програмата Breathmobile е предназначена да подобри резултатите за децата от семейства с ниски доходи и да намали бариерите пред тях при получаване на астма. Сред децата, които са използвали програмата в продължение на поне една година, услугите са намалили посещенията в спешните отделения за астма с 66 %, намалиха обширните отсъствия в училище (пет дни или повече годишно) със 78 % и доведоха 80 % от случаите на астма при деца под контрол в рамките на три посещения, според проучване от 2011 г., публикувано в Journal of Allergy and Clinical Immunology. Общностни програми за астма Breathe DC, група с нестопанска цел във Вашингтон, окръг Колумбия, се занимава с всички аспекти на белодробното здраве за общности, засегнати от здравословни различия, предоставяйки домашни посещения на деца с астма, свързвайки бъдещите майки, които пушат, с програмите за отказване на тютюнопушенето и се застъпва за местни университетски кампуси и обществени жилищни общности, без тютюнев дим. Програмата е научила повече от 800 деца как по -добре да управляват астмата си чрез програмиране в държавни училища и летни лагери. Програми на правителствения здравен отдел Налични в пет окръга Минесота, домашните грижи за астма (чрез домашни услуги за астма на Министерството на здравеопазването в Минесота) обикновено се препоръчват от лекаря на дете или тийнейджър с астма. Подобни грижи включват посещения на медицинска сестра, дипломиран педагог по астма, фелдшер в общността, фармацевт в общността или респираторен терапевт, за да се помогне за подобряване на лечението и дългосрочното лечение на астма и за оценка на причинителите на астма в дома на човек. Според Министерството на здравеопазването на Минесота, такива програми намаляват посещенията в спешните отделения и престоя в болница, подобряват контрола на астмата и намаляват училищните болнични дни за астма с 2, 4 дни за три месеца. Програмата се фокусира върху окръзите, които включват и заобикалят Минеаполис – Св. Пол, район с някои от най -високите нива на хоспитализация за астма в държавата – и също така са дом на 40 % от чернокожите жители на Минесота.

Редакционни източници и проверка на фактите

Carver M, et al. Астматичните различия в Америка: пътна карта за намаляване на тежестта върху расовите и етническите малцинства. Американска фондация за астма и алергия. 2020. Астма и латиноамериканци. Министерство на здравеопазването и човешки услуги на САЩ Служба за здраве на малцинствата. 13 март 2017 г. Fleischman L, Kingland D, Maxwell C, Rios E. Латиноамериканските общности в риск: Въздействието на замърсяването на въздуха от нефтената и газовата промишленост. Оперативна група за чист въздух, Лига на обединените граждани на Латинска Америка и Национална испано -медицинска асоциация. Септември 2016. Wohlford EM, et al. Диференциални шансове за астма след респираторна инфекция при деца от три малцинствени популации. PLoS One. 5 май 2020 г. Fitzpatrick AM, et al. Расови различия в употребата на здравни грижи, свързани с астма, в Националната програма за изследване на астмата на Националния институт за сърцето, белите дробове и кръвта. Вестник по алергия и клинична имунология. Юни 2019 г. Астма сред коренните американци и местните жители на Аляска в щата Вашингтон. Министерството на здравеопазването на щата Вашингтон. Август 2012. Mak ACY, et al. Подреждане на цели геноми на фармакогенетичните лекарствени реакции при расово разнообразни деца с астма. Американски вестник по дихателна и критична медицина. 15 юни 2018 г. Общностна инициатива за астма. Бостънска детска болница. Нашите клиники. Биатмобилната програма на Лос Анджелис. Scott L, et al. Постигане и поддържане на контрол на астмата при деца от вътрешния град. Вестник по алергия и клинична имунология. Юли 2011 г. BreatheDC. BreatheDC. Домашни услуги за астма. Министерство на здравеопазването на Минесота. Достъп до данни за общественото здраве на Минесота. Министерство на здравеопазването на Минесота. Окръг Хенепин, Минесота. Местен и регионален алианс за расата и равенството. 2017. Покажи по -малко

Абонирайте се за нашия бюлетин за астма и алергии!

Най -новото при астма

13 неща, които хората с астма трябва да знаят за получаването на ваксина срещу COVID-19

Намерете отговори на най -важните си въпроси тук.

От Сари Харар, 30 април 2021 г.

Използвате ли инхалатор за астма? 11 често задавани въпроси относно актуализираните насоки за лечение

Новите национални препоръки включват някои значителни промени за хората с астма, използващи инхалатори. Ето какво е новото.

От Сари Харар 8 март 2021 г.

Проучването свързва по -високата консумация на месо с повишен риск от детска астма

Експерти казват, че данните не трябва да карат никой да променя диетата си, но това е обещаващ начин за повече изследвания.

От Кармен Чай, 14 януари 2021 г.

Нови насоки за астма Актуализиране на препоръките за инхалатор, добавки и други

Новите насоки идват от две здравни групи на правителството на САЩ и са първите нови препоръки от 2007 г. Експертите казват, че те ще повлияят на значителни. . .

От Катрин Лий, 17 декември 2020 г.

Докторите правят ли достатъчно, за да управляват костните рискове за хора с астма, които приемат стероиди?

Ново проучване подчертава необходимостта от по -строги насоки за управление на риска от остеопороза и фрактури при хора с астма, които използват стероидни инхалатори. . .

От Дон Рауф, 18 ноември 2020 г.

Телемедицина за лечение на астма: ползи и недостатъци

Телемедицината може да направи честите срещи със специалисти по -достъпни и често по -достъпни. Независимо от това, дистанционното управление на астмата остава работа. . .

От Аби Елин, 21 септември 2020 г.

Децата с увреждания или забавяне в развитието може да са увеличили риска от астма

Установено е, че децата с аутизъм, загуба на слуха и други увреждания са повече от два пъти по -склонни да страдат от астма от другите деца, голямо ново проучване в САЩ. . .

От Лиза Рапапорт, 30 юни 2020 г.

Здравословни: Улесняване на управлението на симптомите за деца с астма

Aluna е тест за спирометрия у дома, който измерва функционирането на белите дробове, но е проектиран специално за деца и включва игра, която да ги държи ангажирани.

От Аби Елин, 28 април 2020 г.

Ново изследване предполага, че персистиращата астма увеличава риска от развитие на предсърдно мъждене

Необходими са повече изследвания, за да се определи защо астмата може да доведе до по -големи шансове за инсулт и сърдечна недостатъчност по -късно в живота.

От Беки Ъпъм, 11 февруари 2020 г.

Vaping увеличава шансовете за астма и ХОББ, констатации

Тези, които пушат както електронни цигари, така и традиционен тютюн, са изправени пред най-голям риск, според данни от повече от 700 000 души.

От Дон Рауф, 15 януари 2020 г. “

На 78 години Бърни Сандърс е най -големият от демократичните кандидати за президент. Той казва, че се „чувства добре“ след скорошната си процедура за стентиране. Саул Лоб/

Кандидатът за президент на демократите Бърни Сандърс имаше сърдечна процедура за запушена артерия във вторник вечерта и спря кампанията си, докато се възстановява.

Си Ен Ен съобщава, че старшият съветник на Сандърс, Джеф Уивър, е предал новината чрез конферентен разговор в сряда сутринта. Според Уивър, Сандърс, който е изпитал дискомфорт в гърдите по време на събитие във вторник вечерта, е имал „запушване на една артерия и два стента са били успешно поставени. ”Уивър добави, че„ Сандърс разговаря и е в добро настроение. Той ще почива през следващите няколко дни. ”

В туитър от болничното си легло в сряда Сандърс каза, че се „чувства добре“ и се възползва от възможността да подчертае едно от ключовите си предизборни обещания: „Никой от нас не знае кога спешна медицинска помощ може да ни засегне. И никой не трябва да се страхува да фалира, ако това се случи. Medicare за всички! ”

Какво представлява запушването на артериите и колко е сериозно?

Артериално запушване, като това, което засяга Сандерс, може да бъде резултат от състояние, известно като атеросклероза, при което плаката се натрупва в артериите и намалява притока на кръв, според Тексаския сърдечен институт. Състоянието може да доведе до инфаркт, инсулт и други форми на сърдечно -съдови заболявания.

Въпреки че Сандърс няма докладвана история на сърдечни заболявания, лекарите са съгласни, че състоянието му е типично за мъжете на неговата възраст.

„Със сигурност не е необичайно за 78-годишен мъж да развие коронарна болест и да се нуждае от коронарен стент“, казва д-р Уилям Ферон, професор по сърдечно-съдова медицина в Медицинския център на Станфордския университет в Калифорния. „Това е едно от най -често срещаните състояния, с които се сблъскваме, когато остаряваме. ”

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията, коронарната болест на сърцето (CHD) е най -често срещаният вид сърдечно заболяване и убива повече от 370 000 души годишно.

За съжаление, този вид симптоми могат да се появят наистина неочаквано. И затова казваме на хората, че ако изпитват болка в гърдите, ако изпитват задух, вида на симптомите, които може да се отнасят до сърцето ви, е добра идея да се консултирате с вашия медицински специалист “, каза Робърт Харингтън, доктор по медицина, кардиолог в Станфордския университет и президент на Американската сърдечна асоциация (AHA), в съобщение за новини.

Въпреки че в кампанията на Сандърс няма да се каже дали сенаторът е имал инфаркт или не, Сандерс е в добро здраве и няма история на сърдечно -съдови заболявания, според писмо от неговия лекар от 2016 г. Лекарят обаче отбеляза, че холестеролът му е висок.

Какво е стент?

Според AHA, стентът е малка метална мрежеста тръба, която поддържа артерията отвътре. Той осигурява рамка за поддържане на артерията структурно здрава. Д -р Феарон го описва като „скеле, което да отвори стесняване и да го държи отворено. ”

Процедурата, използвана за поставяне на стента, е известна като ангиопластика и според Fearon е „минимално инвазивна. ”След като бъде правилно поставен в артерията, балонният катетър се надува вътре в стента, за да се разшири до правилните размери, за да се поддържа артерията отворена и без запушвания.